Četrdeset i jedna loša stvar u Hrvatskoj

Društvo općenitoPolitička satira

Zgrožen neobjektivnim pisanjem Viktora Ivančića, uglednog kolumnista još uglednijeg tjednika Novosti koji je u nedavnom uratku Što je dobro u Hrvatskoj? nekritički domoljubno kao pravi, oprostite mi na izrazu, krezubi nedoškolovani desničar, odnosno, oprostite mi na ovom posebno, trogloditski katolibanski kozojeb, izmislio četrdeset dobrih stvari o Hrvatskoj s očitom namjerom da lažima zadrži ovu preostalu šačicu inteligentnih mladih ljudi koji iz nekog razloga još nisu s koferima na putu za Irsku ili Švedsku, i da prikrije sveopću fašizaciju i ustašizaciju hrvatskog društva, i da revidira hrvatsku povijest, i da relativizira negativan utjecaj katoličke crkve, i da zanemari zločine Oluje i Domovinskog rata, i da nas sve slatkorječivo zaslijepi kako bismo obnevidjeli pred sveopćom diskriminacijom nacionalnih manjina… uh, da… upravo zgrožen ovom i sličnim, sve učestalijim pojavama u našem društvu odlučio sam nabrojati hrvatsku četrdeset i jednu lošu stvar.

Jednu više. Samo za dišpet. Samo zato što je baš četrdeset dobrih stvari prorok Viktor u prvom licu množine odlučio napisati o Hrvatskoj. Ali ni to nije slučajno. Nikako. Baš četrdeset!? Četrdeset jer on je, Bože moj, nešto poput Noe koji je četrdeset dana plovio u korablji, ili Mojsija koji je četrdeset dana čekao Zakon na Sinaju, ili Židova koji su četrdeset godina lutali po pustinji tražeći Obećanu zemlju, ili proroka Ilije Tišbijca koji je četrdeset dana putovao do Horeba, ili Isusa čak, koji se četrdeset dana po pustinji s Đavlom natezao.

I evo zato, samo iz dišpeta, četrdeset i jedna loša stvar u Hrvatskoj:

 1. Loš je život u neovisnoj državi Hrvatskoj koja je suverenost i samostalnost ostvarila u Domovinskom ratu ako ste vi sudjelovali u tom ratu, ali na suprotnoj strani.
 2. Loše je slavljenje oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja ako ste vi sigurni da je to bila zločinačka akcija s genocidnim namjerama.
 3. Loše je Domovinski rat smatrati temeljem hrvatske državnosti ako je vaša posljednja ratna pobjeda bila devetsto četrdeset i pete.
 4. Loša je ova sloboda govora, ovo kad možete čak i Predsjednici reći da je glupa, i da nas beskrajno sramoti, i da je američki isprdak, i da se turistički fotografira ispred Bijele kuće ako vi žalite za onim vremenima kad je to koštalo desetak godina dragovoljnog rada na Golom otoku.
 5. Loša je, poglavito, sloboda medija, ovo stanje kad novinari mogu bez straha, objektivno i konstruktivno kritizirati društvene pojave ako je krajnji domet vašeg najdražeg komentatora Ante Tomića: “Uvjeravam vas, više ja mrzim državu kojom vladaju Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović nego svi borci Islamske države, Hezbolaha, Hamasa, Al-Kaide, Al-Džihada i Boko Harama zajedno.
 6. Loš je ovaj kapitalizam, i ovo slobodno tržište na kojem uvijek možeš kupiti benzin, kavu, bakalar, rebatinke ili deterdžent, tržište na kojem je više od dva dizajna dnevnih soba i više od tri modela hladnjaka ako vama baš nedostaje ona romantika voštanica za redukcija struje, ili šoping u Trstu, ili ono pretvaranje osmica u trojke bijelom izolirkom na automobilskim tablicama u par-nepar vremenima.
 7. Loše je što predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govori o deset tisuća vehabija/selefija u Bosni i Hercegovini i kako nećemo dugo biti prijatelji sa Srbijom ako pokušavate obnoviti bratstvo i jedinstvo s tim narodima, iako znate da smo ih zločinačkim pothvatom već gotovo istrijebili.
 8. Loši su prigovori bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću da je u mandatu selektivno i s lošim namjerama slao dokumente Haškom sudu ako ste ga vi dva puta birali.
 9. Loše je da je, važući zasluge i zločine, Kolinda Grabar-Kitarović odlučila preseliti Titovu bistu s Pantovčaka u muzej ako imate tetoviranu crvenu zvijezdu na lijevoj sisi.
 10. Loše je pokretanje novih istraživanja o Jasenovcu ako vi već znate da je tamo ubijeno milijun ljudi.
 11. Loše je otkrivanje novih jama ako vam je jasno da je četrdeset i pete negdje trebalo uskladištiti onoliko ustaša.
 12. Loša je činjenica da zločini nemaju nacionalnost ako vi vidite samo zločine koje su počinili Hrvati.
 13. Loše je Slobodana Praljka smatrati herojem ako ste vi akcijom vaše turističke agencije Neretva 93 planirali ljetovati na moru.
 14. Loše je što su neovisni mediji pronašli podatak da je broj povlaštenih zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru proporcionalno daleko najveći u Europskoj uniji ako se zovete Milorad Pupovac.
 15. Loše je što je Istra hrvatska ako se zovete Furio Radin.
 16. Loša je odluka Sabora o otvaranju arhiva ako ste bili suradnik.
 17. Loše je što Hrvatska vojska kupuje Panzer haubice i eskadrilu aviona ako strepite zbog spoznaje da Jugoslavija/Srbija nije uspjela svladati ni goloruku Hrvatsku.
 18. Loši su pokušaji vladajućih da riješe otvorene probleme sa susjedima ako vi navijate za susjede.
 19. Loše je što je zdravstvena zaštita dostupna svima ako vam se kritizira ministarstvo zdravstva.
 20. Loše je što helikopteri Hrvatske vojske lete po svakom (ne)vremenu, i noću i danju, što mogu prevesti desetak hitnih pacijenata odjednom u bolnicu sa svake lokacije u zlatnom satu ako vi želite da te letove obavljaju talijanski kooperanti sa žutim helikopterima za jedva jednog pacijenta koji lete samo danju i po bonaci.
 21. Loši su svjetski uspjesi hrvatskih znanstvenika – Igora Štagljara na primjer – ako se zovete Ivan Đikić.
 22. Loše je besplatno studiranje samo za redovite studente ako je vaš sin u tridesetoj i još uvijek na drugoj godini ekonomije.
 23. Loša je najava smanjivanja godišnjeg mega iznosa od nekih milijardu plus kuna za sufinanciranje nevladinih udruga ako ste zaposleni u jednoj.
 24. Loše je proračunsko izdvajanje za braniteljske mirovine ako se pitate: “Od koga su nas uopće branili?
 25. Loše je što vladajući spašavaju Agrokor ako upravljate Kauflandom.
 26. Loše je što je Katolička crkva beatificirala Alojzija Stepinca ako vi znate da su mu ruke krvave.
 27. Loši su dvojezični natpisi svugdje gdje je to zakonom propisano ako ih vi želite samo u Vukovaru.
 28. Loše je što glupi Hrvati uopće ne shvaćaju što je ugledni politolog mislio izjavom da je Referendum o hrvatskoj samostalnosti “rezultat nasilja, prijetnji i neslobode” ako se zovete Dejan Jović.
 29. Loše je što je Hrvatska članica Europske unije i NATO saveza ako ste je devedeset i pete napustili u traktoru.
 30. Loše je što Hrvati bez putovnice mogu proputovati Europu ako vam je i za posjet Zagrebu potreban pasoš.
 31. Loše je učenje vjeronauka u školama ako ste ateist.
 32. Loše je što je Zoran Milanović napustio hrvatsku politiku ako ste član SDPa.
 33. Loše je što je Ivo Josipović izgubio drugi predsjednički mandat ako ste neojugoslaven.
 34. Loše je koaliranje HNSa s HDZom ako se zovete Vesna Pusić.
 35. Loše je biti pametan ako vas to identificira kao člana stranke Marijane Puljak.
 36. Loše je biti vrhunski nogometaš ako zbog toga morate ući u Živi zid.
 37. Loše je biti predsjednik HDZa ako se zovete Andrej Plenković.
 38. Loše se zvati Krešo Beljak ako ste predsjednik HSSa.
 39. Loše je ako ste član MOSTa.
 40. Loše je što u Hrvatskoj možete slobodno misliti svojom glavom ako morate pisati za Novosti.
 41. Loše je živjeti u Hrvatskoj i teško ju je ne mrziti ako se zovete Viktor Ivančić.

 

Post Author: Boris Traljić

NE PROPUSTITE...