Izbori potvrdili sumrak hrvatske političke inteligencije

Politička analizaPolitika općenito

20160914sumrakZakupljivanjem “sretnog” im zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Socijaldemokratska partija (Narodna koalicija) je jasno poručila urbi et orbi kakve izborne rezultate očekuje. Nevjerojatno je, ali istinito – doista su očekivali nadmoćnu, makar i relativnu, pobjedu! Valjda je stoga bilo neugodno, čak i njihovim političkim suparnicima, gledati onu “Samo ovako tijesna pobjeda?” nedoumicu u očima “muzejaša” već nakon prvih izlaznih anketa u 19:00 (NK 58, HDZ 57, MOST 11, JO 7), pa preko prave dramske gradacije “Doći će to do rezultata izlaznih anketa, do tijesne, ali ipak pobjede… ovo su obrađene tek ruralne sredine…” u 22:00 nakon prve službene objave DIPa (HDZ 62, NK 52, MOST 13, JO 7), sve do klimaksa u 00:00 koji je i najtvrđim SDPovcima oči napunio suzama. Doslovno.

I nisu u tim nerealnim očekivanjima bili usamljeni. Naime, uz duboko kopanje po bespućima Weba teško je naći neku suvislu predizbornu političku analizu, odnosno političkog analitičara koji poznaje vlastite građane (polítēs) pa uspijeva unatoč osobnim preferencijama, medijskim pritiscima, pritiscima javnosti, anketama, “provjerenim izvorima” i ostalim uzurpatorima slobodne misli napisati probavljiv politički članak. Ipak tu i tamo se može naletjeti na neki koliko-toliko u dodiru s hrvatskim političkim trenutkom…

Evo, za primjer, ima jedan zanimljiv članak od 5. rujna u kojem stoji: “da će skora budućnost demantirati ove brojke (RTL anketa: NK 62, HDZ 55, MOST 12, BM 3, ŽIVI ZID 3, IDS 3, HDSSB 2)“, i kako se: “nikako ne bi moglo nazvati pametnim ni očekivanje da će Narodna koalicija u nedjelju osvojiti pet-šest mandata više od koalicije Hrvatska raste u studenom“, pa zaključuje: “Manji broj glasova ne znači uvijek i manji broj mandata. Naime, u općoj zbunjenosti i neodlučnosti birača, a vidjeli smo zbunjenost i anketnih agencija/medija/opinion makera, moguće je očekivati značajno manju izlaznost. Vjerojatno je to natjeralo MOST nezavisnih lista da promjeni početnu predizbornu strategiju u kojoj su ciljali na čak milijun(!) glasova… Je li ovo politički gaf? Objektivno jest, doduše objektivno je i cijeli MOST politički gaf, međutim činjenica je da su ovim potezom uspjeli homogenizirati vlastitu biračku bazu i s, vjerojatno, pedeset do sto tisuća glasova manje nego na prethodnim izborima, a uz očekivanu manju izlaznost, računaju na podjednak broj mandata.” Što na ovo dodati?

Samo je izborni pobjednik HDZ, odnosno Andrej Plenković spasio MOST od sudbine Laburista neodgovaranjem na opetovane Petrovove predizborne napade.

Hajdemo sad vidjeti što kažu brojevi, odnosno rezultati one “najtočnije ankete” – recentnih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor (napomena: kako Hrvatska raste-Narodna koalicija i Živi zid-Jedina opcija nisu imali liste u XI. izbornoj jedinici tako su ovdje, iznimno, obrađene samo izborne jedinice I.-X., i to samo za četiri najuspješnije liste uz komparaciju s rezultatima prošlogodišnjih izbora):
• Važećih listića 2015.: 2.197.398 – 2016.: 1.882.317 (-315.081, -14,34%, 0%)
• DK-HDZ 2015.: 746.626 – 2016.: 682.687 (-63.939, -8,56%, +5,78%)
• HR-NK 2015.: 742.909 – 2016.: 636.602 (-106.307, -14,31%, +0,03%)
• MOST 2015.: 302.417 – 2016.: 186.626 (-115.791, -38,29%, -23,95%)
• ŽZ-JO 2015.: 94.877 – 2016.: 117.208 (+22.331, +23,54%, +37,88%)
Legenda: broj glasova 2015.broj glasova 2016. (razlika glasova u broju, razlika glasova u postotku, odstupanje postotnih bodova u odnosu na postotak pada izlaznosti)

Pretvorimo to, konačno, u ono najvažnije, u saborske mandate:
• HDZ i partneri 61
• NK 54 (SDP 38, HNS 9, HSS 5, HSU 2)
• MOST 13
• JO 8 (ŽZ 5, PH 2, F 1)
• IDS 3
• BM365 2
• HDSSB 1
• NL Glasnović 1
• Manjine 8

Prije nastavka treba istaknuti tri stvari…
Prvo
Što se podrazumijeva pod pojmom hrvatska politička inteligencija, koju ovdje razotkrivamo kao posrnulu? I intelekt i intelektualci – prvenstveno političari, pa njihovi savjetnici i politički analitičari, a onda i svi mi, hrvatski birači.
Drugo
Trenutno svjedočimo samo sumraku hrvatske političke inteligencije, a ne i njenoj potpunoj pomrčini. I to isključivo zbog pojave Andreja Plenkovića (i njegovog tima, naravno) na političkoj sceni, političara koji je uljudio predizbornu komunikaciju, koji je izbacio iz narativa ustaše i partizane, koji je, posljedično, ostavio bez teksta ogroman broj takozvanih političara, savjetnika i političkih analitičara – točnije brojnih polupismenih “što bih drugo u životu radio” stručnjaka koji su se iz ovog ili onog koristoljubnog razloga očešali o politiku – i, treba se nadati, izbacio tu bagažu zadugo iz sedla. Znamo kako su prošli oni koji su u predizbornoj kampanji nastavili predplenkovićevski diskurs (Zoran Milanović).
Treće
Kako cijeli taj proces “čišćenja” političke scene ne ide brzo, tako tu i tamo poneki “mračnjak”, bilo da je političar, savjetnik ili analitičar, zakmeči kako je “sve ostalo isto” zaslijepljen izbornim brojevima, a, treba li uopće reći, bez ikakve sposobnosti njihovog tumačenja.

Pokušajmo ovdje kratko proanalizirati kako uistinu stvari stoje…

Narodna koalicija nije najveći gubitnik ovih izbora. SDP jest. Ako zanemarimo utjecaj supstitucije Laburista Seljacima, gubitak od “samo” 106.307 glasova u odnosu na prošlogodišnje izbore je proporcionalan manjem izlasku i oni su, otprilike, “na svome”. A upravo taj podatak, odnosno činjenica da je preko šesto tisuća Hrvata dalo glas koaliciji čiji lider godinama maltretira cijelu državu ponajprije vlastitom premijerskom nesposobnošću, pa retorikom uličara s kojom je posvađao Hrvatsku s pola europskih država, pa onda istom tom retorikom sveo SDPov koalicijski potencijal na skidanje gaća i “bend over” HNSu, HSSu, i HSUu koji bi samostalno na izborima prošli nešto bolje(?) od pravaških opcija, a ovako su skupili respektabilnih čak 16 saborskih mandata; dakle upravo činjenica da je preko šesto tisuća Hrvata dalo glas ovoj “shizofrenoj” koaliciji dokazuje tezu o sumraku hrvatske (uključujući ovdje i biračku) političke inteligencije.
Ali kako je hrvatski birač uvijek u pravu, imao je i potpuno pravo dati 38 saborskih mandata SDPu i također, nakon slobodnog pada Zorana Milanovića, ima potpuno pravo očekivati nekoliko narednih vlada sastavljenih od uljuđenijih političkih opcija.

Jedina opcija je ostvarila najveći skok na ovim izborima. U općoj nemotiviranosti hrvatskih birača za aktivno praćenje politike i političara, oni su dobili čak 22.331 glas (23,54%) više nego Živi zid prošle godine. Ali ako znamo da je Ivan Vilibor Sinčić, slagali se mi s tom njegovom hipi-anarhističnom politikom ili ne, najdosljedniji hrvatski saborski zastupnik, “tiha voda”, marljivi službenik koji bi, uz inventar, jedini uvijek bio na nekakvoj “time-lapse” snimci sabornice u prošlom sazivu, pa ako tim slijedom zaključimo da je isključivo on zaslužan za taj rast podrške JO – hajde, možda i Franak jednim manjim dijelom – postavlja se pitanje što je, ako ne sumrak (političke) inteligencije, poklanjanje dva (za dlaku tri, ali je Ivan Pernar ipak preferencijalno uskočio) saborska mandata stranci Promijenimo Hrvatsku? Zašto je uhljebio skoro sva tri člana političke stranke pravaškog izbornog potencijala? Možda zbog dobivanja mrvica s Lovrinovićevog znanstvenog stola, mrvica koje nikoga ne interesiraju? Usput, Živi zid je izuzetno fragilna opcija pa možemo uskoro očekivati osnivanje ŽZ-IVS, ŽZ-HR, ŽZ-AS, ŽZ-1861, Autohtoni ŽZ i slične varijacije na temu…

MOST je ostvario najveći pad na ovim izborima. U odnosu na prošlogodišnje izbore uspio je izgubiti više glasova od NK, čak 115.791 glas (38,29%), i nema te priče koja može pokriti taj neuspjeh (da nije SDPovog fijaska, čak ni 13 osvojenih saborskih mandata ga ne bi spasilo titule “najveći gubitnik”). I nema tu mjesta za “ovaj je otišao tamo, onaj onamo” opravdanja jer MOST=Božo Petrov… nešto kao što je ŽZ=Sinčić. Ne stoji ni “svi nas napadaju” opravdanje jer trebaš doslovno doktorirati političku glupost da bi od miljenika medija došao u takvu situaciju, poglavito nakon objektivnih zasluga za ostavku svima omraženog Tomislava Karamarka. A problem je u samo jednoj, MOSTovcima nepodnošljivoj, riječi – ucjena. Nadalje, jedan od najglupljih poteza, u hrvatskoj politici uopće, je inzistiranje na ucjeni (uvjetima) i nakon objavljenih izbornih rezultata u prvom obraćanju javnosti Bože Petrova!

Samo je izborni pobjednik HDZ, odnosno Andrej Plenković spasio MOST od sudbine Laburista neodgovaranjem na opetovane Petrovove predizborne napade, vjerojatno zbog nesigurnosti u apsolutnu pobjedu znajući kako je “kratak” za barem tjedan-dva koliko mu je nedostajalo za bolju prezentaciju novog HDZovog puta. MOST je prirodni HDZov koalicijski(!) partner i ovo mu je zadnja prilika da se politički pozicionira. Izgubit će Ivana Kovačića? Pa? Bolje bi bilo da ga nikad nije ni imao…

Ako MOST ne vidi da HNS 9, HSS 5, HSU 2, PH 2, BM365 2 (najskuplja dva mandata u povijesti hrvatskog biranja), HDSSB 1, NZ Glasnović 1 i manjine 8 (ukupno 30) u niskom startu čekaju poziv Andreja Plenkovića, po svemu sudeći premijera u najmanje dva slijedeća mandata, onda nisu samo doktori političke gluposti nego i potpuni politički slijepci.

Zato očekujmo brzi dogovor HDZa i MOSTa (s manjinama?) i stabilnu Vladu, četverogodišnju. I da, ne bojte se, zadržat će MOST nekako vjerodostojnost vlastitih uvjeta, ipak pregovaraju s iskusnim diplomatom koji je sigurno u svojoj karijeri upakiravao i veće nebuloze…

Slavko Midzor/PIXSELL

Post Author: Boris Traljić

NE PROPUSTITE...