Kadroviranje bez kadrova: Kuma Carmen Electra u HEPu?

IzdvojenoMOST NLPolitička satira

20161128carmenelectra

– Nije nju, moj Nikolica, kum Joso namjerno. Nije, ne usto se ja odavde dabogda…
– Nemoj Boga! Znam, znam ja da nije…
– Ma ne bi on mrava zgazio. Nevolja… taman je bio brokvu zabijo, a kuma Ane ravno pod čekić. I tras! A đe je gledala nesretna!?
– Al’ se isto onda po dubrovačkoj bolnici šuškalo da je imala frakturu na obje strane glave!?
– Ta druga!? Ma kako je pala, tresnula o pod kol’ko je duga i široka! Nego da se ja vratim… Odslužio je on svoje. Pune tri godine, znaš i sam, al’ sad mu tamo za poso traže potvrdu o nekažnjavanju. Ma nevolja na nevolju, kažem ti. I kako sad to riješiti? Kako!?
– Što Vlaho govori?
– Kaže: “Ne mogu Božo. Ne mogu! Da ju je bar silovo, il’ tako nešto, dalo bi se, al’ nanošenje teške tjelesne ozljede… jednostavno ne mogu!” Ma razumijem ja njega.
– Dobro je… mijenjat ćemo onda statut.
– Hvala ti Nikolica… K’o bratu ti hvala! Valjo nam je on i dolje, znam, za one naše projekte i sve… Al’ ‘ko bi od naših bolje vodio firmu s tol’ko zaposlenih? Ajde reci!? Zna kum Joso s ljudima, nema kod njega…
– Slažem se.
– Idem. Pričo bi ja, al’ moram u Brisel, kasnim već. Sreća da je sad blizu, preko puta he, he.
– Što ti je Europa moj prijatelju, možeš danas pješke od Zagreba do Brisela. Za dva-tri minuta. Ha, ha, ha!
– Nemoj! Moram biti ozbiljan… znaš novinari i to… Ej, (dobro da sam se sjetio) nemoj zaboravit kad budeš mijenjo statut… kum Joso je srednja škola.
.

Treba ovdje prije svega istaknuti – postoje neki detalji u uvodnoj pričici koji ne odgovaraju stvarnim događajima. U stvari… hajde dobro, evo – cijela priča je izmišljena. Ali je u isto vrijeme i potpuno istinita. Štoviše tragično istinita, jer precizno opisuje glavne probleme modernog hrvatskog društva, opisuje sav onaj uhljebnički klijentelizam, zlouporabu položaja, nepotizam, ortaštvo, rodjaštvo, bahatost i voluntarizam koji, sad već predugo, guše našu domovinu.

Nastavi li MOST nezavisnih lista kadrovirati bez kadrova možemo očekivati neočekivano. I Carmen Electra bi mogla završiti u HEPu…

Baš je na tom tragu MOST nezavisnih lista odlučio promijeniti Članak 23. Statuta Hrvatskih voda, odnosno ukloniti iz njega uvjete o visokoj stručnoj spremi i pet godina iskustva na rukovodećim poslovima u vodnogospodarskim djelatnostima kako bi na mjesto zamjenika generalnog direktora mogao imenovati nekog neuvjetnog uhljeba iz vlastitih redova.

U stvari nije korektno ovako uopćeno pisati, nije to mala stvar – treba ove licemjerne kokošare (kako se sami prozvaše) koji hrvatsku javnost očito smatraju nakupinom idiota, nazvati imenom i prezimenom. Dakle, Nikola Grmoja je preko Upravnog vijeća u sastavu Slaven Dobrović (predsjednik), Davor Romić (zamjenik predsjednika), Božo Galić, Davor Ljubas, Katarina Ujdur, Bernardica Rubčić i Zoran Čavlović iskasapio Statut Hrvatskih voda kako bi na mjesto zamjenika generalnog direktora tog društva s imovinom od nekih trinaest milijardi kuna, zaposlio neuvjetnog uhljeba, kuma Bože Petrova, Maria Bukmira. Pardon, da bi ga na to mjesto, u skladu sa Statutom, imenovao ministar Slaven Dobrović.

Hajdemo najprije demantirati onu već medijski viralnu: “Nije Mario Bukmir kriv.” Kriv je! U svakom slučaju. Kriv je ako je znao za kasapljenje Statuta – jasno samo po sebi, zbog sudjelovanja u posebno amoralnoj zlouporabi ovlasti zbog koje bi ostvario nekakvu osobnu korist. A kriv je i ako nije znao – onda je kriv zato što je doista onakav kakvog ga, u tom slučaju, gleda kum, taj, hm, oktroirani MOSTov lider (Je li se ikad javno sastalo najviše tijelo MOSTa – Sabor MOSTa nezavisnih lista – koje bira predsjednika i predsjedništvo? Osim onomad u ilegali, u virtualnoj konobi virtualnog kuma Jose…), onda je kriv jer je najobičniji idiot koji pada na: “što se treseš kume Mario, to ćeš ti lijevom rukom…

Treba malo vremena posvetiti i onoj drugoj, također medijski viralnoj: “Mario Bukmir je sposoban iako nema ni uvjetovanu formalnu naobrazbu ni uvjetovano iskustvo.” Prokleto moguće. Svi smo se najmanje desetinama, a neki od nas i stotinama puta uvjerili u inteligenciju, mudrost i sposobnost ljudi kojima je životna priča uskratila formalnu naobrazbu. Na kraju krajeva Bill Gates, Steve Jobs i Mark Zuckerberg nisu završili fakultete. Ali isto tako, bitno je istaknuti, nije im padalo na pamet uhljebljivanje u javnu ustanovu s imovinom od dvije milijarde dolara kasapeći pritom političkom mačetom pravila igre, nego su zasukali rukave i svoju sposobnost pokazali u realnom sektoru. Nadalje, “veliku sposobnost” Maria Bukmira možda najbolje oslikava njegovo pismo medijima (izvor: dnevnik.hr), vjerojatno najvažnije pismo koje je napisao u karijeri, a u kojem je uspio svoj najvažniji poslovni projekt pogrešno nazvati Anglomeracija Metković. Umjesto aglomeracija (od lat. agglomerare: skupljati)… jedno N gore-dole.

Iako ovo pomalo počinje sličiti na čerečenje jednog uhljeba, ili točnije “uhljeba u pokušaju” jer je, eto, odustao od kandidature koja formalno, da stvar bude još konfuznija, u procesu imenovanja ni ne postoji, u cijeloj priči doista nije bitan gospodin Bukmir. On je samo lakmus papir licemjerja i kokošarskog karaktera bagaže koja se naziva MOST nezavisnih lista. Ako sad mislite: “Pa sve stranke to rade, svi su oni isti!“, vjerojatno ste u pravu. Trebalo bi, istinabog, provjeriti je li bilo baš ovakvih kasapljenja statuta na ovoj razini, ali nije ni to toliko bitno.

Što je onda, dovraga, bitno?

Bitno je da je platforma čija je agenda… ma evo vam citat iz programa: “Poguban utjecaj politike na poslovanje javnih poduzeća, očituje se u političkom kadroviranju rukovodećih struktura i masovnom zapošljavanju stranačkog kadra.” Dakle, bitno je da politička platforma koja izborni rezultat temelji isključivo na ovakvoj retorici, ne samo “politički kadrovira rukovodeće strukture”, nego politički kadrovira neuvjetne kadrove mijenjajući zbog toga temeljne akte javnih poduzeća.

Bitno je da su napokon, makar nakratko, strgnute hipokritske maske i da je Nikola Grmoja, pod pritiskom idiotske javnosti konačno primoran govoriti istinu, poručio urbi et orbi: “Mi smo isti kao SDP!” Doduše nešto drugačijim riječima: “Statut je u Hrvatskim vodama mijenjan i zbog postavljanja gospodina Kukića!” Znači, kad su oni mogli zlouporabljivati ovlasti, zašto ne bismo i mi? Prava logika, nema što. Usput, čak i ova Grmojina istina je amortizirana laž, jer je za SDPovca Sinišu Kukića mijenjan Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu kako bi se kao diplomirani pravnik mogao zaposliti u Vodnogospodarskom odjelu Osijek. Nadalje, prava je istina da se taj Pravilnik po odredbi Članka 44. Statuta morao već ranije promijeniti. Ukratko, da ne izgubite nit, Nikola Grmoja je navedenom izjavom samo argumentirao: “Puno smo mi gori od SDPa!

Bitno je, nadalje, da je Božo “nisam pojma imo” Petrov gledao u kamere nacionalnih televizija, odnosno gledao u oči nas, idiotsku hrvatsku javnost, i bez treptaja nas slagao da Statut nije mijenjan zbog kuma Maria, dok mu je pobočnik Nikola “Božo drugi put nazovi da uskladimo laži” Grmoja gotovo u isto vrijeme s “u čemu je problem” čuđenjem tvrdio: “Statut je mijenjan jer želimo staviti tog čovjeka na tu poziciju.

Bitno je i to, da je Nikola “spori” Grmoja bahato i bez imalo dvojbe izgovorio: “Bukmir je naš čovjek, čovjek od našeg povjerenja i ima sve kvalifikacije.” Jebeš kriterije, jebeš formalnu naobrazbu (ne učite djeco, učlanite se u MOST NL), jebeš uvjete… Grmoja je tu da nam odredi tko je za što kvalificiran. I nema draga moja idiotska hrvatska javnosti ama baš nikakve razlike, osim alineje članka nekog statuta koju treba mijenjati, između tvrdnje: “Bukmir je kvalificiran, ne usto se ja odavde dabogda!“, i tvrdnje: “Kum Joso je nevin, ne usto se ja odavde dabogda!“, i tvrdnje: “Kum Mate je travar i namješta želudce – nema kvalificiranijega za pročelnika Zavoda za gastroenterologiju sad kad je otišo Kujundžić, ne usto se ja odavde dabogda!” Eto, dođe tako i to vrijeme pa mi idiotska hrvatska javnost, pored svih nevolja, moramo trpjeti da nam jedan bahati metkovski samoprozvani kokošar objašnjava tko je kvalificiran za nešto u što se razumije koliko i, e za ovu razinu komunikacije je sigurno kvalificiran, Mare u krivi ku…

Ogromna je šteta koju će MOST nezavisnih lista napraviti hrvatskom društvu. Nešto poput “uragana Zoran”, jer nemaju kadrova, a ta ih “sitnica” očito ne sprječava da kadroviraju. Nameću se zato brojna pitanja… Je li veći politički krimen, na indicijama temeljen, sukob interesa Tomislava Karamarka ili kadroviranje neuvjetnih kum-kadrova? Planira li se Andrej Plenković riješiti MOSTa koji mu s licemjernim populizmom već neko vrijeme predstavlja politički, a s nesposobnim kadrovima u javnim poduzećima, i proračunski uteg? Točnije je pitanje, kada Andrej Plenković planira…? Znate li da je i HEP u “MOSTovoj kvoti”? Znate li vrijednost HEPove imovine? Itd.

Hajdemo završiti malo vedrije. Može? Evo… Jesu li istinita šuškanja da je Carmen Electra Božina kuma? Ma, u stvari, i ako jest – neka je. Ona je u redu. S njenim imenovanjem će se složiti najmanje polovica idiotske hrvatske javnosti. Muška polovica, naravno. Jer, osim “moje ime je moj program”, ona ima i sve ostale atribute, pardon, ima i sve ostale uvjete za, na primjer, predsjednicu Uprave HEPa. Statut?
– Nemoj! Moram biti ozbiljan… znaš novinari i to… Ej, (dobro da sam se sjetio) nemoj zaboravit kad budeš mijenjo statut… kuma Carmen je srednja škola.
.

Slaven Vlasic/Getty Images

Post Author: Boris Traljić

NE PROPUSTITE...