Komemoracija razdora – Jasenovac 2016.

EsejInstitucijeLjudska pravaPovijest

20160418jasenovacRuku na srce provlači se ona ovuda već neko vrijeme. Upala je i prethodnih godina u uši senzibilnijim našim građanima, bar onima koji nikako ne mogu prihvatiti da se komemoracija u Jasenovcu iz očekivanog spomena na žrtve pretvara u politički događaj visokog rizika. “A što je drugo ta komemoracija, ako nije politika?“, dobacit će ovo retoričko pitanje baš tim građanima bivši premijer Zoran Milanović, onako fakinski u svom stilu, a s ciljem da opravda vlastitu dugogodišnju ranoproljetnu zlouporabu jasenovačkih kostiju. Opravda? Hm, da, možda pogrešna riječ… jer ipak se radi o, recimo to blago, specifičnoj osobi, osobi kojoj je politika doista sve što ga okružuje. Doslovno. I seks mu je, vjerojatno, samo politika.

A tko je ili što ona, tko se to ili što provlači ovuda i u uši upada senzibilnima? Ona je, u stvari, vrlo jednostavna, jedna naoko bezazlena, ali pokazat će se i izuzetno opasna, sintagma – “predstavnici naroda žrtava” – koja se ove godine pandemijski, poput kakve boleštine, proširila svim hrvatskim medijima.

Vrag zna kako i zašto, ali je sigurno – za naše je medije ova sintagma viralna. Da stvar bude gora, a kako se često s virusima i dešava, mutirala je, postala otpornija, monolitna. “Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom, oglušilo se na naš dopis kojim smo zajedno sa ostalim institucijama naroda žrtava jasenovačkog logora smrti…“, navedeno je u priopćenju Srpskog narodnog vijeća kao najvažniji razlog zašto neće sudjelovati na službenoj komemoraciji jasenovačkim žrtvama. Jeste li primijetili mutaciju? Predstavnici postadoše “institucije naroda žrtava”. Što je slijedeće? “Institucije autonomnih oblasti naroda žrtava”?

Hajde sad recite, onako po duši, je li točnija sintagma da je Srpsko narodno vijeće “institucija naroda žrtve” ili ova druga, da je “institucija naroda agresora”?

Ma ne… sigurno ne, ne treba zalutati u to “autonomno” područje, ali krije sintagma i bez toga niz opasnosti za naše društvo. Nabrojimo tri najvažnija razloga zašto bi je trebalo za sva vremena zaboraviti.

Prvi razlog za zaborav je zato što već samo postojanje “institucija naroda žrtava” uvjetuje da moraju postojati i nekakve “institucije naroda ubojica”. Postoje li? Koje su to institucije? To je bar logično, kao najvažnije su: Predsjednica, Sabor i Vlada Republike Hrvatske. Što se čudite, jasno je to izjavio, neuvijeno i gotovo eksplicitno, “institucija židovskog naroda” Ognjen Kraus: “Ovo je lavina koja se kotrlja već godinu dana. To nas sve podsjeća na državu NDH 1941. godine, a što je sve počelo u Njemačkoj 1933. godine.

Tako je. Dakle, svi vi koji ne vidite kako Vlada upravo priprema Zakon o rasnoj pripadnosti, Zakon o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda i još slične neke… svi vi, nadalje, koji ne vjerujete kako će zastupnici Hrvatskog sabora bar dvotrećinskom većinom usvojiti te zakone… svi vi, da, da, pogotovo vi, koji ne vidite Predsjednicu kako prilazi tajnom pretincu na dnu noćnog ormarića, osvrćući se stalno, nesigurna je li uspjela pobjeći mišićavim zaštitarima iz tajne službe, je li uspjela ukrasti nekoliko trenutaka samoće, tek toliko koliko joj treba za vađenje skrivene ruzinave kame umotane u ustašku zastavu umrljanu nevinom krvlju… svi vi, dame i gospodo, koji ne vidite bljesak njenih krvoločnih očnjaka na mjesečini dok sa smiješkom ljubi oštricu ergonomski savijenu prema unutra, oštricu s kojom su njeni djedovi klali baš one žrtve koje danas predstavljaju “institucije naroda žrtava”, svi vi, dakle… Što? Nisu joj djedovi bili ustaše? Laže! Bestidno laže… pa zar ne vidite te očnjake? Ne vidite tu kamu ergonomski prilagođenu grkljanima nehrvata? Zar ne vidite taj smiješak? Pa zar se tako smije jedan potomak antifašista!? Ma dajte, molim vas… svi vi slijepci koji ovo ne vidite, i vi koji sklanjate pogled, i vi nesposobni sagledati stvari nepristranim, objektivnim očima… nevinim očima kakve su oči “institucije židovskog naroda” gospodina Krausa… svi vi ćete biti, konformističke moje dame i gospodo, sudionici u budućem zločinu 2017. ili 2018. ili… to ne znamo, ali sigurno znamo da ćete sudjelovati u zločinu koji će “podsjećati 1941. godinu, a što je sve počelo 1933. godine.

Drugi razlog za zaborav je zato što se pod sintagmom “institucije naroda žrtava” skriva fašizam. Ili bar ekstremni nacionalizam. Ili, hajde, makar nepristojnost, makar nekulturno nepoštivanje europskih vrijednosti. Ne možete u tome prepoznati ništa takvoga? Da… to je čest problem, šuma – drvo. Evo za primjer, kako bi bilo da Srpsko narodno vijeće nazovemo “institucijom naroda agresora”? Ha? A to je nam je doista puno bliže i puno je točnije od sintagme “institucija naroda žrtve”, jer dok je s jedne strane narod žrtva u Jasenovcu bio i hrvatski narod koji je grubo izbačen iz te sintagme (po poimeničnom popisu žrtava Spomen područja Jasenovac najviše je bilo Srba, pa Roma, pa Židova, pa Hrvata), odnosno čak pretežno hrvatski narod, ako su ubijeni Srbi, Romi i Židovi bili hrvatski državljani, ali s tom tvrdnjom ćemo odlutati u neku drugu temu i polemiku, pa… s druge strane je od zastupnika Hrvatskog sabora, znate onog što će uskoro izglasati rasne zakone, prije petnaestak godina usvojena Deklaracija o Domovinskom ratu koja potvrđuje “da je na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj.” Hajde sad recite, onako po duši, je li točnija sintagma da je Srpsko narodno vijeće “institucija naroda žrtve” ili ova druga, da je “institucija naroda agresora”? Da su “institucije naroda ubojica” nepristojne, nacionalističke, ili čak prikriveno fašističke ako hoćete, sigurno bi se ovo upitale.

Treći razlog je formalno-pravni. S jedne strane nejasno je kako je Ognjen Kraus “institucija židovskog naroda”? Po kojim kriterijima? Koordinacija židovskih općina u RH, koju on predstavlja, nije registrirana kao udruga nego kao vjerska organizacija. E sad, zalutati ili ne u polemiku židovska vjera – židovski narod? Bolje ne (vidite i sami, doista je lako zalutati kad je tema Jasenovac, previše je tabua i neriješenih “pod tepih” problema)… S druge strane imamo uredno registriranu udrugu Srpsko narodno vijeće. Uredno registriranu? Hm… ako malo detaljnije pogledamo Statut SNV-a uočit ćemo zanimljiv Članak 2a koji kao temelj osnivanja Vijeća postavlja članke 3., 14., 15. i 43. Ustava Republike Hrvatske u kojima navodno stoji “da su u Republici Hrvatskoj ravnopravni pripadnici svih naroda ili manjina“. Kako je u cijelom Ustavu RH, a ne samo u navedenim člancima, samo jedan narod – hrvatski, uz nacionalne manjine, tako je ovo “pripadnici svih naroda” (kojih svih?) protuustavno. Znači Statut SNV-a je nevažeći, odnosno upitan je njegov legitimitet, odnosno sva prava i dužnosti koja iz njega proizlaze. Nadalje, tragično je kako je nešto ovako uopće moglo proći Ministarstvo uprave i ostale “institucije naroda ubojica” koje (očito ne) rade svoj posao. Pa evo ovdje javni poziv SNV-u da ovo korigira ili “institucijama naroda ubojica” da odrade svoj posao, posao koji nikako ne bi smio biti prilagodba Ustava RH Statutu SNV-a, ali kako je krenulo…

Smiješno, zar ne? Najobjektivnije moguće, hladne glave, možemo ustvrditi kako je doista smiješno da ove “institucije naroda žrtava” koje su, blago rečeno, upitnog legitimiteta, ali i podržane od brojnih “medija i novinara naroda ubojica”, “neinstitucionalnih organizacija naroda ubojica” i veleposlanika najutjecajnijih država svijeta plus veleposlanika Republike Srbije, rade cirkus od anualnog iskazivanja poštovanja žrtvama Jasenovca izbjegavajući službenu komemoraciju pa ih ove godine imamo tri-četiri. Dođe čovjeku da skine rukavice i da ih sve onako prosto seljački i potpuno nediplomatski upita što u stvari hoće? Više novca nacionalnim manjinama? Više novca “medijima, novinarima i neinstitucionalnim organizacijama naroda ubojica”? Možda Srbiju u EU? Ili NATO bazu na Jadranu? Naše izvore vode? Dajte, guknite više! Ali otvoreno, dogovorit ćemo se već nekako… alternativa, takvom, otvorenom razgovoru se nikome neće svidjeti.

Bern Bartsch

Post Author: Boris Traljić

NE PROPUSTITE...